Header Ads

Як вибрати правильно оливкову олію для здорового раціону



Опис оливкової олії. Представлення можливостей її використання в кулінарії, особливостей складу, корисних якостей, тонкощів вибору.

Оливкова олія - один з найулюбленіших і популярних продуктів у всьому світі. Що ж необхідно знати тим, хто збирається урізноманітнити їм свої кулінарні рецепти?
Смак золота
Для українців оливкова олія поступово перетворилося з деталі екзотичної кухні в популярний, широко використовуваний продукт. Для багатьох майстрів домашній кулінарії воно стало таким же необхідним, як традиційне соняшникова. Завдяки м'якому, приємному смаку і тонкого аромату його можна застосовувати в самих різних стравах. Цей продукт успішно використовують для заправки салатів, смаження, тушкування, запікання. Він підходить для приготування соусів, маринадів, тіста і навіть десертів.
Однак смакові якості - не єдина причина, по якій цей продукт цінується у всьому світі. Його корисні властивості стали майже легендарними. Звичайно, всупереч деяким живучим міфам, таке масло не варто вважати універсальним цілющим засобом. Але все ж воно більш ніж гідно увійти у список продуктів для повсякденного вживання.
Користь оливкової олії
Отже, що ж такого цінного міститься в цьому продукті? Насамперед - мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти. До перших відноситься олеїнова кислота групи омега-9. Продукти, отримані з оливок, відрізняються високим вмістом цієї корисної речовини. Олеїнова кислота важлива для нормалізації холестерину в крові. Вона допомагає запобігати атеросклероз, захворювання серця і судин. Завдяки їй натуральне оливкове масло благотворно впливає на шкіру, має протизапальну дію, допомагає імунній системі.
Поліненасичені жирні кислоти являють омега-3 і омега-6. Вони відносяться до речовин, які необхідні організму, але він отримує їх тільки з їжею. Тому в раціоні обов'язково має бути їжа, яка містить поліненасичені жири. Цей вид столового рослинного масла - не найбагатша їх джерело. Але воно цінується за розумний баланс цих корисних речовин.
Омега-3 і омега-6 важливі для нормального метаболізму та імунітету. Вони беруть участь у виробленні важливих гормоноподобних речовин, покращують засвоєння жирів. Омега-3 також сприяє поліпшенню кровообігу і кровопостачання тканин. Ця жирова кислота запобігає розвитку атеросклерозу, артриту або радикуліту. А дитячому організму вона допомагає нормально рости і розвиватися.
Широко відомо таке властивість цього рослинного масла, як наявність антиоксидантів. Зокрема, це поліфеноли, вітаміни E і K, хлорофіл, каротиноїди. Подібні речовини відіграють ключову роль в поліпшенні роботи імунної системи. Також вони вкрай важливі для захисту організму від шкідливої дії вільних радикалів. Багато в чому саме завдяки антиоксидантам оливкова олія допомагає в профілактиці серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, раку.
Як вибрати оливкове масло?
На прилавках продуктових магазинів можна побачити безліч пляшок з "рідким золотом". Важливо розуміти, що вони різняться не тільки вартістю або смаком. В залежності від способу виробництва, зберігання та інших факторів продукт набуває різні властивості.
На етикетках часто можна зустріти такі позначення:
Extra Virgin - нерафіноване масло, отримане від першого холодного віджиму. Для нього використовуються самі свіжі, молоді оливки. Кислотність найменш низька - до 1%. Такий вид містить найбільше корисних речовин, а строк зберігання у нього самий короткий. Найрозумніше використати його для заправки салатів і інших способів вживання в чистому вигляді. Тільки в цьому випадку воно збереже всі свої цінні якості.
Virgin - це також чистий продукт механічного віджиму, кислотність - не вище 2%. Як і попередній сорт, його краще всього вживати холодним.
Refined, Light - рафінована, очищену за допомогою деревного вугілля чи інших фільтрів. Сировиною для нього служить менш якісне масло, яке не відповідає стандартам Extra Virgin або Virgin. Підходить для вживання в холодному вигляді або смаження.
Classic, Pure - суміш рафінованої та нерафінованої. Підходить для салатів або термічної обробки.
Позначення DOP, PDO, IGP, BIO зазвичай використовуються для продукції Extra Virgin. Це ознака "фірмового", "марочного продукту від відомого виробника.
Також при виборі обов'язково слід звертати увагу на термін придатності і упаковку. Хороші умови зберігання забезпечує пляшка темного скла. Прозорий пластик - однозначно невдалий вибір.
 Кожен товар супроводжується докладним описом, яке містить інформацію про її властивості і виробника. Вибирайте відповідне столове рослинне масло і створюйте кулінарні шедеври, корисні для здоров'я!



Немає коментарів:

На платформі Blogger.