Header Ads

7 порад для боротьби з запотіванням вікон автомобіля


Перепади температур, дощ і сніг можуть стати причинами виникнення запотівання вікон машини.

Перепади температур, дощ і сніг можуть стати причинами виникнення запотівання вікон машини.
Один з постулатів безпечного водіння - добра видимість. Особливо це актуально в міжсезоння і взимку, коли опади і темрява створюють природні проблеми для сприйняття ситуації на дорозі. І в цей же час найчастіше автомобілісти стикаються з проблемою запотівання скла.
Головна причина запотівання вікон - різниця температур. У більш теплому салоні волога конденсується на холодних стеклах. Тому боротися з запотіванням можна, прогріваючи вікна і просушуючи повітря - часто це відбувається одночасно.
Тут ми даємо кілька простих порад, як зберегти вікна прозорими.
Правильно налаштувати кліматичні системи
При перших ознаках запотівання потрібно вибрати режим обдування вікон, направити потік повітря з дефлекторів на скло і трохи підвищити температуру. Якщо в автомобілі є кондиціонер, то він повинен висушити повітря за кілька хвилин. Тільки треба бути впевненим, що відключений режим внутрішньої циркуляції. Якщо система клімату погано справляється з прогріванням і сушінням повітря, потрібно перевірити салонний фільтр - він міг увібрати занадто багато вологи, а в сиру погоду не встигає просохнути, або просто прийшов час його замінити.
Обробити скла спеціальними засобами
Захист від холоднечі. Огляд зимової автомобільної косметики
На ринку існує маса різних Антизапотивателі - рідин, аерозолів, серветок. Принцип у цієї автокосметики один - змінюються властивості поверхневого натягу. Розчини створюють найтоншу плівку, з якої найдрібніші частинки води скочуються, утворюючи краплі, що не заважають огляду, або ж, навпаки, вода залишається на склі, але лежить прозорим шаром. Наносити засіб потрібно на чисті і сухі поверхні, і повторювати процедуру в міру необхідності. Потрібно просто знайти препарат, який підійде саме вам за способом нанесення, по запаху і по результату.
Проблема запотівання виникла досить давно, так що у водіїв був час знайти кілька варіантів обробки вікон за допомогою підручних засобів. Один з найпопулярніших - нанесення розчину з 1 частини гліцерину і 10 частин спирту. Якщо використовувати тільки гліцерин, скло стане жирним і вночі будуть сильні відблиски, що погіршують видимість. Деякі радять протирати вікна газетами - в типографській фарбі містяться речовини, які створюють таку ж плівку, як при використанні автохімії. Ще одна порада - натерти вікна тютюном зі звичайних сигарет.
Антизапотіваючі плівки
Кардинальне і довговічне рішення - покрити скла спеціальною плівкою, за аналогією з тією, яка застосовується для оптики, мотоциклетних шоломів або торгового устаткування. Вона наноситься також як тонуюча плівка - і краще в цій справі довіритися професіоналам.
Видаляти зайву вологу з салону
Порада:
В екстремальній ситуації від запотівання можуть врятувати відкриті вікна. Але після провітрювання буде важче відновити кліматичний баланс.
Часто взимку і в сиру погоду всередину автомобіля потрапляє вода або сніг. Коли салон починає прогріватися, рідина випаровується і осідає на холодних стеклах. Для зменшення цього ефекту слід видаляти зайву вологу. Іноді потрібно прибирати калюжки або лід з килимків, а якщо води вже багато, класти під ноги газети, і викидати їх, коли вони просочаться. У разі, коли навіть при невеликому дощі в салоні стає мокро, потрібно перевірити його герметичність - відійшовший ущільнювач може бути джерелом не тільки підвищеної вологості, але і передчасної корозії. Не потрібно зберігати в салоні ганчірки, якими протирали мокрі поверхні - приберіть їх в багажник або під капот. Знижує вологість сіль у паперовому пакеті, яку можна покласти на заднє сидіння. Ефект буде краще, якщо до цього упаковка була просушена в теплі.
Чи не базікати
Джерелом вологи дуже часто є люди, що знаходяться всередині. Повітря, яке вони видихають, набагато тепліше навколишнього і насичене вологою, тому при поїздці великою і галасливою компанією водієві то і справа потрібно перенастроювати клімат в салоні. Якщо техніка не справляється, то можна попросити пасажирів просто деякий час помовчати, заради їхньої ж безпеки.
Перевірити вентиляцію салону
Рідкісний випадок, але іноді буває й таке. Після кузовного ремонту битого позаду автомобіля спеціальні вентиляційні клапани можуть бути закладені. У такому випадку прорахованою інженерами циркуляції повітря не відбувається. Ще один варіант тієї ж проблеми - зайва кількість речей в салоні і багажнику. Рішення - перевірити пропускну здатність повітроводів, попередньо вивчивши їх місце розташування за інструкцією. До цієї ж проблеми можна віднести забиті зливні отвори системи з кондиціонером. Вартісну воду просто задуває в салон, а виправити ситуацію можна простим чищенням.
Якщо вікна автомобіля потіють без об'єктивних причин, це може говорити про несправності в системі охолодження двигуна. Пари, які утворилися від перегріву потрапляють через систему вентиляції всередину салону. У цьому випадку краще звернутися до професіоналів.
Однією з найпопулярніших причин запотівання вікон є вживання спиртних напоїв пасажирами напередодні подорожі. Видихувані пари спирту, завдяки його гігроскопічності, додатково вбирають вологу з організму, а вона осідає на вікнах. Саме цим пояснюється підвищений інтерес співробітників ГИБДД до таких автомобілів. Боротися з таким запотіванням можна звичайними способами, але краще рекомендувати пасажирам не зловживати перед поїздкою.

Немає коментарів:

На платформі Blogger.