Header Ads

РФ веде кампанію культурного знищення щодо "нерусских" етнічних груп в Криму - представник України в Гаазі

Росія сприймає кримських татар і українців як перешкоду для російського домінування в Криму, забороняючи їх мову та культуру.





"Україна проти Росії" в Гаазі. Фото www.sobytiya.info

Росія маніпулює даними про ситуацію з правами людини в анексованому Криму. Про це заявив один з представників інтересів України Джонатан Гімблетт під час публічних слухань в Міжнародному суді ООН в Гаазі сьогодні, 8 березня, реагуючи на вчорашній виступ в суді російської сторони, повідомляють Патріоти України із посиланням на Радіо Свободи.
Зокрема, Гімблетт зазначив, що Росія дискримінує неросіян в Криму.
"Росія сприймає кримських татар і українців як перешкоду для російського домінування в Криму", - сказав він.
За словами Гімблетта, російська сторона під час суду в Гаазі "представила альтернативну реальність".
Представник інтересів України спростував заяву російської сторони, що російська влада докладає зусиль для забезпечення прав людини в Криму. Так, він нагадав про заборону Меджлісу кримськотатарського народу, а також про зникнення кримських татар на півострові.
Гімблетт також зазначив, що "Конституція" Криму визнає як російську, так і українську і кримськотатарську мови, але по факту на півострові панує російська мова. Зокрема, сказав він, абсолютна більшість медіа на півострові російськомовні - так само, як і, наприклад, вивіски на адміністративних будівлях. Аналогічний стан справ поширюється і на освіту на півострові, додав Гімблетт.
Крім того, про кампанії культурного знищення щодо неросійських етнічних груп в Криму заявив в ході слухань у середу і доповідач від української сторони, професор міжнародного права з Нью-Йорка Гарольд Гонджа Ко.
"Росія заявляє про заборону фінансування тероризму на сході України, а тим часом, фінансує терор. У Криму Росія заявляє про викорінення всіх форм расової та етнічної дискримінації, в свою чергу, веде там кампанію культурного знищення щодо неросійських етнічних груп", - сказав він .
Як повідомлялося, напередодні російська сторона на суді в Гаазі спростовувала звинувачення в дискримінації і порушенні прав національних меншин в Криму.
Нагадаємо, 6 березня в Міжнародному суді (Гаага, Нідерланди) почалися публічні слухання за позовом Україна проти Росії. Україна просить Міжнародний суд ООН про тимчасові заходи на час розгляду справи.
Серед таких заходів - домогтися від Росії негайно припинити матеріальної та іншої підтримки "груп, які вдавалися до актів тероризму проти цивільних в Україні", і чинити тиск на такі групи, щоб вони надалі не робили таких актів, а також утрималися від дискримінації в Криму , зокрема, зупинити дію заборони Меджлісу кримськотатарського народу і його діяльності і розслідувати зникнення кримських татар.
Опублікував: Олена Сім

Немає коментарів:

На платформі Blogger.